Formationsflygning med Skybirds 4

Skybirds i deltaformering
Skybirds i deltaformering

Tjejerna väljer att bryta upp och landa var för sig på Bromma, men kommunikationen till tornet gäller fortfarande för hela fem-gruppen.

Efter flygningen sker genomgång av dagens pass, där man pratar igenom hur det har gått och vad man ska tänka på inför uppvisningen nästkommande vecka.

Tjejerna tränar och uppvisningsflyger mellan 15 - 20 timmar per år. När gruppen bildades fick alltid den som var nybörjare börja som etta. Men när Malin kom in i gruppen blev hon en naturlig etta i luften och har haft positionen sedan dess. Gruppen märkte nämligen att det krävs att man vet vad man gör, även som etta. Har man exempelvis stark vind och inte håller upp för denna kommer formationen att glida bort från publikområdet, för att till slut knappt inte ses alls från backen. Detta vill man givetvis inte.

Drake i sväng med Skybirds
Drake i sväng med Skybirds

Jag frågar om det även är Malin som styr på backen, men det är det inte. Gruppen har vad de själva kallar ett "ledarlöst ledarskap" där tjejerna fattar beslut i konsensus.

Tjejerna i gruppen har under åren inspirerat många andra tjejer till att ta flygcert och börja flyga. Det är något som de är mycket stolta över. Under åren har gruppen genomfört många uppvisningar. Mestadels har dessa skett runt Stockholmsområdet och norrut.