Safari 2011

SE-GKC landning
I helgen var det Safari i Linköping. Vad som hände återberättas här av Åse Kristoffersson. Dimitrij Karpenko var med och fotograferade. Missa inte bilderna längst ner på sidan!

Rapport från Safari 2011

Nu har Safaritävlingen gått av stapeln, lördag den 7/5 2011!! Vädret var soligt och klart och åtta förväntansfulla hade samlats i Linköping denna dag... Brukligt att fler möter upp på sådant här evenemang men nu hade flera fått olika förhinder och några hoppat av. Från vår klubb kom i alla fall Benny, Erling, Jacob och jag förutom Dmitrij i studiesyfte. Linköping hade med en kille som testade flygtävling för första gången. Från Ludvika kom en debutant också och även en som brukar vara med. Så kom Clas Magnus också, som har ett eget plan och har flygtävlat jättemycket.

Efter kort briefing började vi räkna på tidsåtgång för banans olika ben. När detta var klart fick vi datoruträkning och preparerade våra kartor med minutsträck, kurser och tidsangivelser. Kollade igenom de åtta foton som var tagna utmed banan och traskade ut till planen. Någon slags gps-logg har man med i planet också. Banan gick över sjörik obygd söder och öst om Saabfältet denna gång och hade sex ben och vid ett tillfälle minutsväng pga vassare kursändring än 90 grader.

Var superklart och i alla fall när jag startade på morgonen, lugnt väder. Startpunkten låg över vägskäl nära Stångåns början. Tyvärr klantat mig och helt missat att rita ut inmallningslinje till starten så blev en vinglig påfärd dit plus att jag siktade på fel ställe först så blev ingen tidsprecision heller... Sedan gäller utkik efter foton, att hålla koll på var färdlinjen är och försöka flyga alldeles till höger om den, rita ut på kartan när man ser vita markeringar på backen här och var och så det vanliga att se framåt för att inte flyga på något...!! Är alltså inte direkt långtråkigt att precisionsflyga!!

När alla hade flugit banan och loggar var inlästa så att vi visste ställningen så taxade vi ut och körde landningarna. Vinden var nu 060/15 sa tornet som sedan lät oss härja fritt på stället. Den visade sig ha vridit till rakt i bana 11 när vi startade dock. Nollan som vi försökte träffa låg i mitten på Saabs dryga 2 km rullbana. Jag bromsade när jag låg på lång final vid båda bedömningarna och fick ångra mig efteråt... En drog med sig hindersnöret och någon hade problem att hitta stället vi skulle landa på alls- var inte så jättetydligt utmärkt. Ludvikamänniskorna lyckades i alla fall väldigt bra- de kör mycket landningsträning i sin klubb också, något vi behöver ta efter..!!

Den som vann blev Clas Magnus och från vår klubb kom Erling och knep andraplatsen. LudvikaRoland kom trea. Var verkligen turigt med vädret detta år!! Kul att en nyfiken hängde på och kollade också (och fotade)-alltid trevligt med publik!!! Nästa tävling hålls i Ludvika lördag den 28/5- kom gärna och spana och heja då, eller var med om ni har något plan att tillgå!!!


/Åse

SE-GKC nära nollan
SE-GKC innan landning.

Tävlingsmaskinerna för dagen
Tävlingsmaskinerna för dagen

Clas Magnus Johansson på första plats och Erling Lindholm på andra plats
1:a Clas Magnus Johansson och 2:a Erling Lindholm