Teoriutbildning PPL vårterminen 2024Stockholms flygklubb håller teoriutbildning för PPL under vårterminen 2024 med start den 17:e februari 2024.

Vill du veta mer eller vill du anmäla dig? Kontakta Börje Norell på telefonnummer 070-736 06 96.

Varmt välkomna!

Introduktionsflygning

se-kmo_cockpit
Stockholms flygklubb erbjuder Introduktionsflygningar. Flygningarna genomförs med klubbens flygplan och med klubbmedlemmar som piloter.

Läs mer här

SE-KMO baseras tillfälligt på Skavsta

KMO ->
ESKN
Perioden november till januari är de månader då det flygs allra minst. Samtidigt är det månader då flygplan som står utomhus utsätts för mycket regn, snö och minusgrader.

Styrelsen har därför fattat beslutet att SE-KMO under perioden november t.o.m. januari kommer att vara baserad i hangaren på Skavsta.

Det går förstås utmärkt att boka & flyga som vanligt.

Utbildning för instrumentbehörighet (Basic IR)


SE-KMO har som bekant uppgraderats med ny GPS som klarar PBN-inflygningar och erbjuder nu en modern instrumentpanel. Det vore ju synd att inte kunna använda dessa fina instrument för att höja flygsäkerheten samt minska påverkan av sämre väder!

Så här går det till att ta instrumentcertifikat med klubbens plan:
 1. SFK har etablerat samarbete med eFlight som är ansvarig ATO i detta sammanhang. Information om utbildningen finns här: Basic Instrument Rating samt Competence Based Instrument Rating.
 2. Teorin studeras till större delen digitalt på distans, men några timmar behöver du vara på plats i Trollhättan.
 3. När man skriver teoriprovet kan man välja mellan att ta ett kortare prov för Basic IR (400ft minimum för approach) eller ett något längre prov för Competence Based IR (inga restriktioner). Tar man CB-IR provet kan man uppgradera från B-IR till CB-IR med några till flyglektioner om man väljer att börja med ett B-IR cert.
 4. Skolflygning sker med IR-instruktör godkänd av eFlight, och kan ske med vår KMO från Bromma, alternativt med flygplan i Trollhättan.
Nästa teorikurs startar redan den 3:e september, och kursen efter det startar i februari. Så möjligheten finns att du till nästa sommar kan ha instrumentcertifikat, med alla fina upplevelser det medför!
Anmäl dig genom att skicka ett mail till [email protected].

Information om SE-KMOs nya avionik

SE-KMO:s nya avionik är nu på plats och fungerar utmärkt!


OBS! Den nya enheten är inkopplad som COM2 men sitter överst och 8,33-radion heter COM1 och sitter underst.

Som vanligt är det pilotens ansvar att bekanta sig med utrustningen. För GNC355 finns mycket information här. Det finns också en övningsapp för iPad. Givetvis finns också instruktionsböcker i original i flygplanet.

Tips från Kurt som har utfört IFR-flygning efter uppgraderingen:
 • Det är på G5 menyn du väljer om G5 ska visa info från gps eller nav från vår 8.33 radio, tex HSI med kurs från gps eller ILS/VOR från radion.
 • Fantastiskt fin att flyga, färdplan laddas med två tryck från paddan till GPSen eller tvärtom om planen ligger i GPS:en. Under flygning synkar GPS och Paddan med varandra via bluetooth så man med ett tryck kan uppdatera den enhet man inte matar in i. (Testat med Garmin Pilot)
 • Garmin Pilot rekommenderas till iPad, men det finns säkert fler appar som synkar. Garmin Pilot har förutom enkelt gränsnitt för synk med utrustning i planet även en ”direct to” funktion synligt samt en komplett backup instrumentering om det skulle behövas.
 • Autopiloten fungerar utmärkt med heading bug på G5, glöm inte att du måste trycka på test knappen på autopiloten innan den kan användas.
 • I ATS-färdplanen filas utrustningen som SDGRY/S PBN/B2D2O2S1

En PDF-skiss finns här.

SE-KMO får uppgraderad avionik

SE-KMO är just nu i Jönköping och får där sin avionik uppgraderad genom installation av en Garmin GNC355A; en kombinerad GPS & radio som har stöd för PBN och LPV-inflygningar. Installationen beräknas vara klar och maskinen tillbaka på Bromma i början av vecka 20.

Så länge finns det mycket att läsa om enheten hos Garmin.

Inloggningen flyttar till myWebLogSom medlem i SFK loggar du idag in i rutan uppe till vänster för att sedan klicka dig vidare till myWebLog via länken "Boka flygplan". Den SFK-specifika inloggningen kommer att fasas ut och du kommer istället att få logga in direkt i myWebLog. I samband med detta flyttas också medlemsinnehåll i form av manualer och mötesprotokoll till myWebLogs filarkiv.

För att säkerställa att övergången blir smidig för dig som medlem så får du gärna redan nu testa att du kan logga in direkt till myWebLog.

Gör så här:
 1. Gå till www.myweblog.se och klicka på "Logga in" uppe i högra hörnet
 2. Ditt användarnamn är 50-1234 där 1234 är ditt medlemsnummer i SFK. (50 är SFK:s klubbnummer hos myWebLog
 3. Ditt lösenord är samma som det du idag loggar in med
 4. Logga in! Om det fungerar så är du redo för övergången och behöver inte göra något mer
...om det inte fungerar
Om din inloggning inte fungerar så försök nollställa lösenordet via MyWebLog:
 1. Gå till www.myweblog.se och klicka på "Jag har glömt mitt lösenord eller användarnamn..."
 2. Ange 50-1234 där 1234 är ditt medlemsnummer i SFK
 3. Inom kort får du ett mail där du erbjuds möjlighet att återställa ditt MWL-lösenord
...om det fortfarande inte fungerar
Maila [email protected] eller ring/SMS:a till 070-787 71 76 så får du hjälp!

Rapport från årsmötet

I tisdags hölls årsmöte i SFEF och SFK. Totalt 11 medlemmar närvarade. Protokoll kommer inom kort att publiceras bakom inloggning.

Klubbens 2021 innehöll både bra och dåligt. Bra att medlemsantalet ökade jämfört med 2020 och att resultatet var något bättre. Dåligt att SE-KMO stod still under andra halvan av året och att flygtidsuttaget tyvärr blev lidande.

Årsmötet tackar avgående suppleanter Benny Gustafsson & Conny Falkenby samt avgående revisor Bo Kronqvist. Samtidigt hälsar vi Daniel Björnsson välkommen som ny styrelsesuppleant och Göran Ronsten som ny revisor.

2022 kommer bli ett spännande år i Stockholms flygklubb som bland annat innehåller uppgradering av KMO:s avionik, klubbflygningar, en välbehövling uppryckning av hemsida & övrig kommunikation samt ett nytt spännande upplägg för BIR (basic instrument rating).

Årsmöte 2022

ÅRSMÖTE

2022
Tisdagen den 15:e mars avhålles årsmöten för föreningen och klubben. Plats är ordförandes bostad på Sveavägen 96.

Årsmöte i Stockholms-flyg ekonomisk förening, start kl. 19:00.
Årsmöte i Stockholms flygklubb, start kl. 19:30.

Länk till mötet, kallelse, verksamhetsberättelse och valberedningens förslag finns här (kräver inloggning).

Välkomna!

Bilder från klubbflygningen den 6:e juni


Prenumerera på innehåll